Goła zośka, tradycyjny polski napój izotoniczny we współczesnym wydaniu.

Goła zośka, tradycyjny polski napój izotoniczny to doskonały sposób na upalne dni. Dziś z Głębi Puszczy podaję przepis na ten chłodnik, zupę. Doskonale smakuje, chłodzi i uzupełnia składniki mineralne, a przy tym prosty do przygotowania.

Żeby ten napój posiadał właściwości izotoniczne specjalnie zmodyfikowałam przepis. Zamiast kwasu chlebowego, czy octu cytryna, dodatkowo świeży ogórek.

Co zawiera Goła zośka, tradycyjny polski napój izotoniczny? Składniki na około 5 porcji.

Można podawać go do obiadu zamiast surówki lub kompotu, a nawet zupy. Doskonale sprawdzi się również do gaszenia pragnienia w upalne dni. Dzięki cytrynie gołą zośkę można przechowywać w lodówce nawet 48 godzin.


*sok cytryny. Cytryna to bogactwo witaminy C oraz rutyny, która skutecznie zatrzymuje tę witaminę w organizmie. Dodatkowo ma zasadowy odczyn i wspomaga utrzymanie równowagi kwasowo-zasadowej organizmu.
*świeży ogórek  To bogactwo witamin i minerałów, ma działanie przeciwnowotworowe. Wspomaga oczyszczanie organizmu z toksyn, a także ma dobroczynny wpływ na układ moczowy. *cebula to przede wszystkim minerały, a w tym przypadku dopełnienie smaku.
*sól ze względu na większą zawartość minerałów takich jak: chrom, miedź, potas, magnez, mangan. Jej nadmiar szkodzi, ale niewielkie ilości pomagają zatrzymać wodę w organizmie.
*śmietana Trudno wyobrazić sobie wiele tradycyjnych potraw bez tego nabiału. Tu docenisz jej walory smakowe.
*WODA
To główny składnik naszych organizmów (około 70%). Woda niezbędna jest do prawidłowego funkcjonowania.

Goła Zośka to zupa, która kojarzy mi się z dzieciństwem, żniwami, upałem, słońcem i pełną swobodą. Miłością i cierpliwością dziadków, bliskością natury.

Znasz ten rodzaj napoju? Potrafisz docenić jego wartości dla naszego zdrowia? Gorąco polecam i życzę smacznego. A doznaniami koniecznie podziel się z innymi tu w komentarzach.

Możesz też zajrzeć do działu z przepisami.

2 komentarze

  1. Bzdura! Goła Zośka nie tak wygląda i nie z takich produktów. Goła Zośka robiona jest z samej wody, soli, cebuli i octu, nic poza tym.

    1. Author

      Goła Zośka to potrawa stara jak świat 😉 albo prawie.
      Jest potrwą ubogich, spożywali ją głównie bardzo biedni chłopi. Z czasem wzbogacano ją o kolejne składniki.
      Wychowałam się w rodzinie gdzie stać nas było na śmietanę i ogórki, bo moi pradziadkowie, dziadkowie, rodzice nie lenili się i hodowali własne krowy, uprawiali własne warzywa…
      Przyznaję, że nie każdy mógł sobie pozwolić na takie luksusy…
      To że masz inne doświadczenia nie znaczy, że moje są bzdurą.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Recipe Rating