Grzyby kurki czyli słońce lasu.

Grzyby kurki cenimy je za smak i aromat, ale to nie jedyne ich walory. Przeczytaj kilka ciekawostek na temat kurek. Podaję też kilka przepisów na bardzo pyszne i proste dania z tych grzybów.

Kurki rosną od czerwca do października w borach ukrywając się w mchu lub pod opadłymi liśćmi. Gdzie znajdziesz jeden grzyb szukaj też drugiego , bo kurki rosną w grupach. Lubią towarzystwo świerku, sosny, dębów, brzozy, dlatego znajdziesz je niemalże na samym pniu tych drzew.

Grzyby kurki to nie tylko walory smakowe.

Kurki czyli pieprznik jadalny w jego składzie znajdziesz

witaminy:

  • B1, B2, B3, B5,
  • C,
  • A,
  • D
  • E

minerały:

  • żelazo,
  • cynk,
  • potas,
  • miedź,
  • mangan,
  • jod,
  • siarka,
  • wapń
  • fluor.

Co ciekawe te wszystkie składniki w największych ilościach występują w żółtych częściach grzyba, czyli w kapeluszach. Im bardziej żółta kurka tym więcej mikro i makroelementów zawiera.
Kurkom przypisuje się też właściwości bakteriobójcze i przeciw pasożytnicze. Trzeba je właściwie przygotować by stały się bronią w walce z nieproszonymi gośćmi w organizmie człowieka.
A na koniec dobra informacja dla dbających o linię kurki są niskokaloryczne.

Grzyby kurki dodawać można do wszystkich dań mięsnych, ale… ale
Potrawy z Kurek doskonale zastąpią same mięso.
Młode ziemniaczki posypane koperkiem z kurkami w śmietanie, a do tego chłodnik litewski mniam.

Grzyby kurki smażone:

Tak przygotowane kurki są jędrne chrupiące i maja wyraźny smak. Można je jeść zwyczajnie z ciemnym pieczywem i masłem albo potraktować jako bazę do innych dań.
Jeśli dodasz jaka kurki smażone staną się pyszną jajecznicą, kiedy wymieszasz z ugotowanym makaronem otrzymasz niesamowite spaghetti.

Grzyby kurki w sosie śmietanowym

Kurki w śmietanie mają charakterystyczny smak grzybów z wyczuwalnym lekko kwaśny posmakiem.
Uwielbiamy je jeść z młodymi ziemniaczkami i chłodnikiem litewskim, proste danie, a bardzo smaczne.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Recipe Rating