Warzywa wrażliwe na spadki temperatury

Od świętej Anki Zimne wieczory i poranki

Początek sierpnia to dla wielu warzyw koniec sezonu wegetacyjnego. Nocne niskie temperatury hamują ich rozwój.

Możemy oczywiście przeciwdziałać i chronić nasze uprawy okrywając je agrowłókniną, zwłaszcza w latach o niesprzjajacej aurze.

Ten rok do udanych nie należy. Lekka zima, późne majowe przymrozki, upalny czerwiec opóźniło wzrost warzyw. Później bezdeszczowe lato, a w niektórych regionach deszcze bardzo obfite – co skutkowało podtopieniami nie poprawiło warunków uprawy. Trzeba było włożyć ogrom pracy, by zapewnić optymalne warunki wzrostu.

No i w końcu sierpień gdzie nocne temperatury spadają nawet do 8°C. W moim gospodarstwie to dodatkowy problem, bo muszę ratować główne uprawy.

Które warzywa nie lubią niskich temperatur.

WarzywoTemperatura
Dynia8°C
Kalafiorponiżej 10°C
Ogórki10°C
Pomidor10-12°C
Cukinia 13-14°C
Bakłażan 15°C
Melon15°C
Tabela przedstawia listę temperatur, które powodują zamieranie warzyw

Aplikacje podogowe stały się moimi najlepszymi “przyjaciółmi” każdego dnia sprawdzam prognozę temperatur, by odpowiednio wcześniej przykryć uprawy agrowłókniną. Ważne jest to by zabezpieczyć rośliny zanim temperatura spadnie poniżej krytycznej normy.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *