zielone smoothie w szklance na żółtym tle

Zielone smoothie z żaby

Dostałam fiksacji na punkcie zielonego, żabiego koloru. Smakuje mi wszystko co ma ten kolor. Bardzo często robię sobie koktajl z zielonych części roślin: bazylii, pietruszki, różnych sałat.

Co w zielonym jest takie ważne dla naszego zdrowia?

Przede wszystkim żelazo, ale także chlorofil. Wyróżnia się dwa
rodzaje chlorofilu: chlorofil a – niebieskozielony
i chlorofil b – żółtozielony.

Najwięcej chlorofilu zawierają:
Owoce: agrest, zielone jabłka
Warzywa: sałata, ogórki, szczypior,
szczaw, szpinak
Zioła: natka pietruszki, bazylia, oregano.

Chlorofil posiada liczne właściwości zdrowotne. Jest znanym przeciwutleniaczem, eliminuje
wolne rodniki, a także może chronić siatkówkę oka przed procesami degeneracyjnymi. Poza
tym:

  • reguluje poziom cholesterolu we krwi
  • zapobiega chorobom takim jak np. nowotwór jelita grubego
  • wzmacnia układ immunologiczny organizmu
  • działa antybakteryjnie
  • przywraca prawidłową równowagę flory bakteryjnej jelit
  • usprawnia przemianę materii

Wbrew pozorom koktajl jest bardzo sycący i zaspokoi pierwszy głód, doda energii i chęci do życia, zwłaszcza na przedwiośniu.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Recipe Rating