Co daje nam pomidor

W moim gospodarstwie nic nie jest dziełem przypadku, wszelkie nasadzenia są starannie przemyślane. Nie kieruje mną również bezwzględna chęć zysku, a moje rodzaje upraw są selekcjonowane pod względem właściwości i składników odżywczych. Wśród upraw jednorocznych prym wiodą pomidory. Jakie wartości odżywcze posiada pomidor? W tym artykule umieściłam sporą część swojej wiedzy na ten temat.

Za co lubimy pomidory

Kuliste, soczyste, aromatyczne w smaku od lekko cierpkiego po lekko słodkawy to właśnie głownie za walory smakowe cenimy pomidory. Mały owoc, a możliwości spożycia są nieograniczone, spożywamy go zarówno na ciepło jaki i na zimno. To składnik wielu sałatek, ale tez sam doskonale nadaje się do surówki przy obiedzie, główny składnik wielu sosów, dodatek do dań mięsnych i wegańskich.
Jest tak popularny, że można kupić go w każdym sklepie spożywczym i wielu amatorów uprawia go we własnych ogrodach, tarasach, a nawet mieszkaniach.

Które pomidory są najlepsze

Czarne pomidory

Najprościej powiedzieć każde, bez względu na odmianę, wielkość, kształt czy kolor każdy pomidor najdzie swojego amatora.
Niestety nie o każdym pomidorze można powiedzieć, że jest dobry. W większości supermarketów, zwłaszcza w popularnych śmieciówkach spożywczych pomidory są słabej jakości. Pomimo atrakcyjnego wyglądu, trudno w nim doszukiwać się wartości i właściwości owoców uprawianych w gruncie.
Dzieje się tak ponieważ bardzo często są to pomidory szklarniowe, uprawiane na wacie szklanej, sztucznych nawozach oraz pryskane chemią przeciw szkodnikom i różnym chorobom. Dodatkowo zbierane są jeszcze zanim dojrzeją i poddawane działaniu gazu przyspieszającego dojrzewanie.
Najlepsze pomidory to te, które dojrzewają w pełnym słońcu, w sposób naturalny, bez chemicznych środków. Dlatego wybieraj te z lokalnych upraw i małych sklepików, a w domu przechowuj w temperaturze pokojowej, by nie straciły swojego aromatu i smaku.

Jak pomidor wpływa na nasze zdrowie?

Dzięki swojemu składowi jest cennym owocem, a jego właściwości prozdrowotne pozwalają zaliczyć go do żywności funkcjonalnej.
Osoby, które spożywają kilkukrotnie w ciągu tygodnia pomidory we wszelkiej postaci rzadziej zapadają na choroby takie jak: zawałom serca, miażdżycy, rakowi szyjki macicy. Rzadziej też zmagają się z nadwagą.

Co zawierają pomidory?

Wbrew pozorom pomidory zawierają sporo witamin, a najwięcej witaminy C. Na tyle dużo, że może ona wywołać podrażnienie w jamie ustnej i okolicach, nawet na twarzy, co bardzo często mylone jest z alergią pokarmową wywołaną przez to warzywo.
Poza tym zawiera:

  • witaminę E,
  • beta-karoten,
  • witaminy z grupy B,
  • witaminę PP,
  • witaminę K.

Pomidory bardzo często zastępują mi kawę bo zawierają zestaw minerałów, które poprawiają pracę mózgu, wspierają koncentrację. Wśród nich są:

  • potas,
  • wapń,
  • magnez,
  • żelazo,
  • mangan,
  • miedź,
  • kobalt,

Świeże pomidory ze względu na skład to prawdziwy cud natury. Jednak najbardziej cenimy pomidory za zawartość likopenu.

Likopen czyni pomidora królem

Likopen czerwony barwnik

Likopen jest organicznym związkiem chemicznym, barwnikiem z rodziny karotenoidów. To właśnie on nadaje w naturalny pomidorom czerwoną barwę. To bardzo silny przeciwutleniacz, oksydant, który zwalcza wolne rodniki. Opóźnia procesy starzenia i jest zalecany w profilaktyce nowotworowej.
Likopen ma również działanie przeciwwirusowe, przeciwbakteryjne oraz przeciwgrzybicze warto go spożywać każdego dnia.
Ma dobroczynny wpływ na układ krwionośny, rozszerza naczynia co chroni przed zawałem i udarami. Pomaga w usuwaniu złego cholesterolu, co pozytywnie wpływa na ciśnienie oraz zapobiega zakrzepicy żył.

Jaka żywność zawiera najwięcej likopenu

Przetwory z pomidorów zawierają dwudziestokrotnie (20x) więcej likopenu niż świeże

Człowiek nie jest w stanie wyprodukować w swoim organizmie likopenu dlatego musi suplementować go dietą. Najprostszą metodą jest spożycie dwóch dużych pomidorów każdego dnia, jednak bogatszym źródłem tego karetonoidu są przetwory z pomidorów.

Możesz sama porównać jak wygląda zawartość likopenu w pomidorach i jego przetworach:

Oczywiście bardzo często przetwory z pomidorów kupowane w sklepie zawierają całą masę innych dodatków, dlatego jeżeli kupujesz coś w sieciówkach to wybieraj takie produkty, których jakość łatwo zweryfikować: pomidory w puszcze, suszone pomidory bez zalewy.

Natura dała nam potężną broń do walki z większością problemów zdrowotnych. Mam nadzieję, że częściej będziesz sięgać po pomidory i zaczniesz samodzielnie przygotowywać nich przetwory. Zawsze możesz złożyć zamówienie na Bazarku


Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *