Domowe metody konserwacji żywności czyli nie taki diabeł straszny.

Domowe metody konserwacji żywności czyli nie taki diabeł straszny.

Domowe metody konserwacji żywności mogą być równie skuteczne jak te stosowane w przemyśle przy czym są zdecydowanie bezpieczniejsze i zdrowsze.
Konserwacja żywności są to wszelkie czynności, które przedłużają termin przydatności do spożycia wszelkich produktów. Dokonujesz jej niemalże każdego dnia nawet nie zdając sobie sprawy, używając cukru, soli czy octu. Kupując pęczek pietruszki lub koperku chcesz, żeby jak najdłużej był zdatny do spożycia, albo go mrozisz, albo suszysz.

Utrwalanie żywności można podzielić na dwie grupy: fizyczną i chemiczną.

Fizyczne domowe metody konserwacji żywności.

Nalezą do nich takie metody, w których nie stosuje się substancji chemicznych np soli. Oddziałuje się jedynie na fizyczne właściwości produktu np za pomocą temperatury.

Mrożenie jako domowa metoda konsekwencji żywności

Chyba najmniej inwazyjna metoda utrwalenia żywności w warunkach domowych. Mrożenie wstrzymuje rozwój bakterii powodujących psucie się żywności, wstrzymuje także biologiczne procesy, które zachodzą w produktach niemrożonych.
Za jej pomocą można konserwować zarówno surowce, półprodukty jak i produkty gotowe. Warzywa, owoce, ale także nieugotowane pierogi, czy domowy bigos nie stracą wartości odżywczych po zamrożeniu.
Jednak nie wszystko możemy zamrozić bez wstępnej obróbki np.: ziemniaki zamrożone na surowo nie będą nadawały się do spożycia.

Konserwacja przez suszenie

W dzisiejszych czasach coraz rzadziej stosuje się tę metodą utrwalania, a jest ona chyba jedną z najstarszych. Archeolodzy niejednokrotnie odkrywali skamieniałości suszonej żywności. Od pradawnych czasów człowiek suszył nie tylko rośliny i nasiona, ale także mięso, ryby i inne produkty.
Bakterie powodujące psucie się żywności wymagają odpowiedniego „środowiska”, wilgotności i temperatury. Po uśnięciu wody z produktu procesy i działalność bakterii jest wstrzymana, a my możemy dłużej cieszyć się smakiem żywności.
Jako domowa metoda konserwacji żywności doskonale sprowadzi się do utrwalania warzyw i ziół.

Chemiczne metody utrwalania żywności

Te rodzaje konserwacji wymagają nieco wprawy i poświęcenia czasu. Stosujemy je, w zależności od środka, zarówno do warzyw, owoców, ale także mięs.

Marynowanie za pomocą octu – domowe metody konserwacji żywności

Stosuje się ją przede wszystkim do utrwalania warzyw, grzybów i ryb, a głównym składnikiem konserwacji jest ocet. Dodajemy również sól i cukier, ale bardziej jako przyprawę niż konserwant. Marynowanie ma na celu zakwaszenie produktu, by powstrzymać procesy psucia się żywności. Zazwyczaj jest mało skuteczne i marynowana żywność dodatkowo wymaga pasteryzacji.
Trochę żal, bo zapominamy, że również owce świetnie smakują z zalewy octowej, a gruszki to szczególny rarytas.

Domowe metody konserwacji i sól jako podstawa kiszenia

Domowe metody konserwacji żywności obejmują także sól. W przypadku warzyw mówimy o kiszeniu.
Kieszenie to rodzaj fermentacji, gdzie cukry proste rozkładają się na kwas mlekowy, bogaty bakterie pożyteczne dla człowieka.

Ten straszny cukier wcale nie taki zły

Cukier jest konserwantem tylko w odpowiednim stężeniu. Jeżeli użyjemy go za mało produkty będą narażone na działanie bakterii psujących żywność. Działa na zasadzie osmozy czy „odwodnienia” produktu i powstrzymania rozwoju drobnoustrojów.
Jest to raczej metoda, przedłużania terminu przydatności na krótszy okres czasu. Dlatego produkty spożywcze poddać dodatkowo obróbce cieplnej.

Dlaczego cukier nie jest taki straszny przy konserwacji żywności?
Rozpuszczony w wodzie, poddany działaniu temperatury i kwaśnego środowiska obecnego w owocach, ulega rozkładowi na cukry mniej złożone.
Cukry mniej złożone nie są, aż tak „szkodliwe” dla człowieka i przypominają strukturą cukry naturalnie występujące w owocach.
Lepiej i zdrowiej zjeść łyżeczkę domowej konfitury niż pączka pełnego cukru i tłuszczu 😉

Pasteryzacja czyli wekowanie

Pasteryzacja jako domowa metoda konserwowania żywności jest jedną z fizycznych metod. Umieściłam ją na końcu gdyż uzupełnia wszystkie pozostałe metody chemiczne. Pomaga utrwalać żywność zarówno surową, marynowaną, kiszoną czy słodzoną. Doskonale nadaje się do konserwacji gotowych dań: zup, sosów, itp.
Przy pasteryzacji warto wspomnieć o tyndalizacji czyli trzykrotnej pasteryzacji. Polega ona na przeprowadzaniu pasteryzacji w określonym odstępie czasu. Średnio słoiki pasteryzuje się co 24 godziny po około 30 minut, co może przedłużyć termin do spożycia nawet do roku.


W naszym gospodarstwie wykorzystuję tylko domowe metody konserwacji, nie używam żadnych przemysłowych konserwantów i polepszaczy smaku. Stawiam na tradycję i naturalność by chronić swoją rodzinę oraz dostarczać dla Ciebie produkty najwyższej jakości. Nie obawiam się cukru, octu, czy soli są one jedynie dodatkiem do naszej diety.

Interesują Cię bardziej szczegółowe informacje na temat domowych metod konserwacji żywności? Szukasz może przepisów na domowe przetwory? Koniecznie daj znać w komentarzu bym mogła podzielić się swoją wiedzą.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.