Nie jestem pasjonatką gotowania, ale jest kilka rzeczy, które pomogą ułatwić prace kuchenne. Blender ręczny to fajny gadżet, który jest wręcz niezbędny w każdej kuchni.

Jestem szczęśliwą posiadaczką blendera ręcznego od kilku lat i nie wyobrażam sobie gotowania bez blendera

Tak szczerze mówiąc nie znosiłam gotowania, nadal mam mieszane uczucia co to tego typu czynności.

Zgoda! Są pasjonaci pichcenia, pitraszenia i potrafią wyczarować prawdziwe arcydzieła, ale są też takie osoby, które ledwie tolerują gotowanie. Dla takich osób pomocne okazać się mogą różne sprzęty, które skrócą czas pracy do minimum. Tym samym spędzanie czasu na przygotowaniu potraw nie będzie czasem straconym.

Jak wybrać blender, żeby faktycznie był użyteczny?

Dla mnie sprzęt ma przede wszystkim działać, ale żeby tak było silnik musi mieć odpowiednią moc. Zwróć uwagę na tabliczkę znamionową, bo różne rozporządzenia i dyrektywy o ochronie środowiska zmuszają producentów by stale zmniejszali moc silników.
Mój dla przykładu ma 600 W. to znacznie więcej niż zwykły mikser, maszynka do mielenia mięsa, czy nawet dzbanek miksujący. Regulowana moc blendera pozwala na pracę z różnymi produktami, ale o tym poniżej.
Mocą porównywalny jest do tostera, którego moc waha się w granicach od 700 do 1000 W. 

Co jeszcze może być istotne przy wyborze blendera?

Nie oszukujmy się funkcjonalność.
Mam kuchnię pełną sprzętów, brak mi już miejsca by je wszystkie przechowywać i tak na poważnie używam tylko blendera. Dzieje się tak dzięki przystawkom jakie posiada mój sprzęt, do którego byłam nastawiona bardzo krytycznie. Z czasem, z każdą kolejną przygotowaną potrawą coraz bardziej pokochałam to małe cacko. Pomimo mnogości dodatków nie zajmuje on wcale dużo miejsca. Wiem, że to brzmi jak reklama z telemarketu, ale zastępuje mi wiele innych urządzeń i zajmuje miejsca tyle co mikser.

Jakie dodatki powinien posiadać blender by był użyteczny?

No jak to jakie? Wszystkie możliwe. Teraz sobie żartuję, ale w tym przypadku mam wrażenie, że im więcej tym lepiej. 

  • Oczywiście przystawka do blendowania, zupa krem przestaje być problemem, a jakie super sosy, koktajle można przygotować, mniam pycha. 
  • Mój posiada trzepaczkę i dopasowany do niej kubek (pasuje też do  przystawki blendującej) więc jest doskonały do przygotowania gofrów czy naleśników. Pojemność kubka jest idealna na porcje dla czteroosobowej rodziny.
  • Ostrze i kubek do rozdrabniania orzechów, ale ani razu nie wykorzystałam go do tego celu, chociaż najczęściej go używam. Doskonale sprawdza się do przyrządzania surówek oraz siekania cebuli -papa łzy przy krojeniu.

Wygoda użytkowania powinna mieć wpływ na Twój wybór.

Nie lubię robić zakupów online chociażby z takiego względu, że nie mogę wziąć do ręki produktu, co akurat przy zakupie blendera jest istotne. Ten, który obecnie posiadam jest jakby dopasowany do mojej dłoni: nie za duży, nie za mały. Dodatkowo silnik został wbudowany w takim miejscu, że jest doskonale wyważony i nie utrudnia pracy. Trzymając go w dłoni nie czuję obciążenia, gdyż został wykonany z lekkich i jednocześnie trwałych materiałów.

Zwróć uwagę z jakich tworzyw jest wykonany oraz kształty misek i pojemniczków. Bardziej fikuśnie i wymyślne są trudniejsze w utrzymaniu czystości, zaś proste i gładkie wystarczy spłukać pod bieżącą wodą.
Ważna jest też liczba nożyków w ostrzach, im jest ich więcej tym dokładniej rozdrabnia produkty. Chociaż mój posiada po dwa nożyki i sprawdza się rewelacyjnie to mógł by mieć po jednym więcej.

Projekt całego urządzenia czyli coś co trudno zauważyć.

Na pierwszy rzut oka trudno zauważyć coś co nazywam projektem. Blender powinien być dobrze przemyślany już od samego początku, od samego pomysłu. Przyjrzyj mu się dokładnie i zobacz czy w jego obudowie i dodatkowym wyposażeniu nie ma zbędnych elementów. Nic nie irytuje bardziej jak wystające „cosie”, które nie wiadomo do czego służą. 
Estetyka wykonania, kolorystyka niby najmniej istotny element, ale z całą pewnością nie weźmiesz do ręki czegoś co ma paskudny kolor.
Mój blender został przemyślany w najdrobniejszych szczegółach od kolorystyki, obudowy, materiałów, z których został wykonany po sylikonowe podstawki. Swoją drogą mała rzecz a cieszy. Te małe krążki założysz je na dno pojemnika działają antypoślizgowo, zaś założone od góry pomagają zachować świeżość potrawy. Nic nie jest tu przypadkowe.

Na co zwracać uwagę? Co powinno decydować o wyborze blendera? 

Krótkie podsumowanie na koniec pomoże zebrać Ci najważniejsze informacje jak wybrać blender:

  • Odpowiednia i regulowana moc silnika ułatwi pracę z trudnymi produktami.
  • Dodatkowy osprzęt dzięki, któremu blender będziesz używać do wielu czynności.
  • Materiały z których wykonano urządzenie docenisz przy korzystaniu i czyszczeniu.
  • Odbiór wizualny ma sprawić Ci przyjemność.
  • Cena, o której nie wspomniałam wcześniej, bo dobry blender nie musi kosztować „miliona” monet.

Poniżej masz przykłady blenderów ręcznych z allegro

Blender ręczny z dodatkami do 100 zł
Blender ręczny z dodatkami do 200 zł
Blender ręczny z dodatkami do 300 zł

Jak widzisz cena nie gwarantuje mocy silnika. Niestety jest wyznacznikiem jakości. Zauważyłam, że w tanich urządzeniach z dużą mocą silnika elementy konstrukcji są wykonane z delikatnego tworzywa sztucznego. Niestety nie wytrzymują one zbyt długo.

Wymiana takiego blendera nie jest jakimś wielkim problemem. Zdecydowałam się na najtańszą opcję myśląc, że za rok kupię sobie następny. Zwłaszcza, że oszczędzam na takie gadżety, a w tym przypadku kwota miesięcznego oszczędzania to mniej niż 10 zł.

Plan kupna nowego blendera nie doszedł do skutku, bo ten który posiadam działa już trzeci rok.

Odkąd posiadam blender z tymi funkcjami zaoszczędziłam sporo czasu przy codziennym przyrządzaniu posiłków. Jest tak praktycznym sprzętem, że musiałam znaleźć bardziej poręczne miejsce na jego przechowywanie. Mało tego Chłop również docenił jego funkcjonalność i coraz częściej zastępuje mnie w kuchni.
Siekanie cebuli zajmuje mniej niż minutę, przygotowanie ciasta na naleśniki czy gofry to kwestia pomysłu. Doskonale radzi sobie z ubijaniem śmietany czy piany z białek, a sos grzybowy jest bajecznie prosty do przygotowania z takim pomocnikiem jakim jest blender.
Czy już wiesz jak wybrać blender?

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.