Uprawa kapusty brukselki, odpowiedzi na 5 pytań.

Uprawa kapusty brukselki, odpowiedzi na 5 pytań.

Dziś chcę się podzielić moim doświadczeniem w uprawie kapusty brukselki. Doświadczeniem tym cenniejszym, bo zdobyłam je samodzielnie, metodą prób i błędów, a czasem na przekór wszelkim poradnikom. 

Wiele osób nie przepada za brukselką, a ta kapusta chociaż bardzo niepozorna jest niezwykle pyszna i łatwa w uprawie. Wystarczy, że zapewnisz jej odpowiednie warunki, a będziesz mogła się cieszyć jej smakiem niemalże cały rok.

No to co może być trudnego w uprawie kapusty brukselki?

W sumie mogłabym napisać, że nie wiele, niestety moja wiedza okupiona porażkami nie pozwala na takie podejście do tematu uprawy.

Ta kapusta jest jedną z niewielu roślin, która na cały cykl swojego życia wymaga sporo czasu. Jej wschody, rozwój i wydanie plonu trwa dość długo, a uzależnione jest głównie od…

Dziwy i cuda czyli jaką temperaturę lubi brukselka?

Kiedy uprawiasz warzywa czy to w polu, czy ogrodzie jesteś przyzwyczajona do tego, że jadalne rośliny lubią ciepełko, są takie, które wręcz wymagają tropikalnego klimatu, dlatego udają się tylko pod osłonami. Nie w przypadku kapusty brukselskiej. Nie straszne dla niej przymrozki i chłodne dni, wydaje się wręcz, że to warzywo rozkwita wraz ze spadkiem temperatury. 

Być może trochę przesadzam, ale to był pierwszy błąd, który popełniłam przy uprawie, za ciepło trzymałam małe roślinki. Chociaż wszystkie poradniki zalecają warunki typowe dla przedwiośnia.

Brukselka lubi niższe temperatury, wschody siewek oraz dojrzewanie małych główek jest możliwe w temperaturze około 12-15 °C. Trudnym jest w sezonie grzewczym zapewnić odpowiednie warunki do uprawy siewek kapusty, ale możliwe.

Jak uzyskać odpowiednie warunki uprawy siewek kapusty brukselskiej?

  • rozsadę najlepiej utrzymywać w osobnym pokoju
  • wielodoniczki ustawić w pobliżu południowego okna
  • przykręcić kaloryfer
  • wieczorem i w nocy uchylać okno na mikro wentylację

Kapusta brukselka potrzebuje minimum 6 godzin światła dziennego (kiedy latem światła słonecznego może być nawet 18 godzin to wymagania są nie wielkie), w ciągu dnia temperatura może być nieco wyższa około osiemnastu stopni, zaś w nocy około 15°C.

Produkcja rozsady trwa dość długo, bo nawet 6-8 tygodni, właściwie pielęgnowane rośliny nie powinny osiągnąć gotowości do wysadzenia wcześniej. 

Jakie problemy przy produkcji rozsady brukselki?

Jeżeli siewki się wydłużają, robią się wątłe i cienkie najprawdopodobniej winna jest zbyt wysoka temperatura. Warto zadbać o chłodniejsze warunki, przysunąć bliżej okna, by zapewnić więcej światła, a nawet przepikować do pojedynczych doniczek, chociaż brukselka nie przepada za pikowaniem. Zabieg ten spowalnia jej rozwój, ale dzięki temu pomożesz roślinom przynajmniej do czasu kiedy na podwórku zrobi się cieplej. Można także spróbować wynosić na zewnątrz pod warunkiem, że w ciągu dnia temperatura utrzymuje się powyżej 10°C jednym słowem rozpocząć hartowanie młodych roślin.

Jak hartować sadzonki kapusty brukselskiej?

Brukselkę hartuje się tak jak większość rozsad kiedy mija ryzyko długotrwałych przymrozków wynosi się doniczki na zewnątrz i ustawia w zacisznym miejscu stopniowo wydłużając czas „werandowania”. Różnica polega na tym by nie przegrzać kapusty. Bezpośrednie promienie słoneczne mogą zaszkodzić, dlatego jeżeli nie dysponujesz miejscem gdzie światło jest rozproszone warto lekko zadaszyć doniczki za pomocą zwykłej foli.

Jakie ma znaczenie wysadzanie na grządki?

Brukselka nie przepada z upałami (zobacz jak podlewać w czasie upałów) dlatego świetnie się sprawdzi w miejscach czasowo zacienionych np w cieniu większych drzew owocowych, ale nie za blisko.

Wczesne odmiany wysiane w styczniu mogą mieć problem z wydaniem plonu, gdyż wysokie temperatury lata spowalniają dojrzewanie główek kapusty. Jeżeli zapewnisz jej czasowe zacienienie jest szansa na smakowite brukselki w letnie dni. Możesz przyspieszyć zbiory ścinając górne części sadzonek, ale nie warto się z tym spieszyć gdyż główki będą mniej zwinięte.

Problemy z uprawą kapusty brukselki w ogrodzie.

Jeżeli sadzonki są karłowate i słabo wykazują zdolność zawiązywania główek najczęstszą przyczyną jest zbyt wysoka temperatura oraz zbyt gęste nasadzenia. Ech te nasze problemy nie tylko z brukselką.
Z pierwszym problemem można sobie poradzić odpowiednio wcześnie wysadzając ją na grządki by zdążyła się w pełni rozwinąć przed nastaniem upałów oraz sadząc ją w czasowo zacienionych miejscach. Dobrym rozwiązaniem jest uprawa brukselki jako poplon dla wczesnych, wiosennych nowalijek na jesienno-zimowy zbiór.

Drugi problem niestety pojawia się, gdy nieprawidłowo rozplanujesz uprawy. Kapusty brukselki nie należy sadzić zbyt gęsto i chociaż producenci nasion zalecają sadzenie w rozstawie 40x40cm to w rzeczywistości optymalne warunki rozwoju uzyskasz sadząc rośliny w odległości 70 centymetrów. Brukselka jesienna może osiągać nawet 1,5 m wysokości, a plon wynosić 10 kg z jednej rośliny. Letnie nasadzenia nie będą tak dorodne, jednak nie jest to powodem do rezygnacji z jej uprawy, zaplanuj w taki sposób by móc zbierać małe główki od lata, aż do opadów śniegu.

Zbiór kapusty brukselki.

Od momentu wysadzenia do pierwszego zbioru mija około 125 dni dlatego jeżeli wysadzisz brukselkę na początku kwietnia pierwszy zbiór będziesz miała na początku sierpnia.
Małe główki roślina wytwarza najpierw w dolnej części łodygi, zbiory rozpoczynamy gdy osiągną one średnio 2,5 – 5 cm średnicy „ukręcając” właśnie te dolne.

Podsumowanie

Trochę tych informacji jest wykorzystaj skrót informacji, by uporządkować wiedzę.

Siew nasion kapusty brukselki uzależniony jest od odmiany.

  • Odmiany wczesne wysiewa się już od stycznia w zależności od warunków klimatycznych.
  • Odmiany późne wysiewa się od początku kwietnia.
  • stanowisko słoneczne z lekko rozproszonym światłem
  • początkowo temperatura powinna wynosić około 20°C
  • po pierwszych wschodach roślin obniż temperaturę do 12-15°C

Sadzenie

  • młode siewki wysadzaj po 6-8 tygodniach
  • sadź dość głęboko tak aby nad ziemią znajdowała się 1/3 całej rośliny
  • zachowaj odstępy między roślinami minimum 60 cm, a najlepiej 70

Pielęgnacja

  • istotne jest podlewanie w okresach bezdeszczowych, dostarcz poszczególnym roślinom około 15 litrów wody tygodniowo
  • standardem jest regularne odchwaszczanie
  • pomocne może się okazać ściółkowanie świeżo skoszoną trawą, by w trakcie jej rozkładu dostarczyć sadzonkom brukselki azotu oraz ograniczyć parowanie wody

Zbiór kapusty brukselki

  • pierwsze główki dojrzewają do zbioru po około 120 dniach od posadzenia
  • zazwyczaj są twarde i maja średnicę od 2,5 do 5 cm
  • aby główki równomiernie i szybciej dojrzewały ścina się górną część pędu
  • brukselka umiejscowione są wzdłuż głównej łodygi pomiędzy liśćmi bocznymi, a zbiór polega na „ukręceniu” i oddzieleniu główki od pędu.
zielone główki kapusty brukselki umieszczone w białym ceramicznym naczyniu

Czy wiesz, że nie tylko główki kapusty można spożywać?

Chociaż w wielu poradnikach nie znajdziesz o tym ani słowa to: zdrowe, nieuszkodzone boczne liście kapusty nadają się do spożycia.
Nie wiele osób o tym wspomina, bo liście te najczęściej są zjadane przez szkodniki oraz w czasie dojrzewania główek żółkną. Jednak dobrze prowadzona roślina pozwoli na zbieranie zielonych liści i używanie uch w kuch np do przygotowywania gołąbków.


Jeżeli potrzebujesz przypominajki możesz pobrać infografikę dotyczącą siewu kapusty brukselki. Jest ona dostępna do pobrania w naszym sklepie do 30 marca 2020 roku dokładnie za 0zł.

Uzupełnienie wiedzy na temat uprawy kapusty brukselki znajdziesz na stronie Sadowniczy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.