Przystanek Puszcza – w zgodzie z naturą

Przystanek puszcza to gospodarstwo, którym zarządzam, uprawiam i przetwarzam owoce i warzywa. Od małego nasionka do słoika pełnego smaku dokładam wszelkich starań by twoich rąk trafił produkt wysokiej jakości. Jeżeli brakuje ci czasu na przygotowanie posiłku polecam Ci moje Przetarte Pomidory “Wstydliwy Zbyniek” które są doskonałą bazą do wielu dań.

Z miłości do pracy

Wychowałam się w rodzinie rolników to moi dziadkowie i rodzice uczyli mnie stawiać pierwsze kroki w rolnictwie. Teraz ja staram się przekazać tą wiedzę moim dzieciom by wspólnie pracować.
Wciąż doszkalam się w dziedzinie ekologicznych upraw by ograniczyć do minimum ingerencję w naturalne środowisko. Wiadomo im mniej sztucznych dodatków, tym zdrowsze plony i zdrowsza smaczniejsza żywność

W Trosce o Naturalne Środowisko

Chciałabyś, aby w przyszłości twoje dzieci mogły cieszyć się czystą wodą i powietrzem? Mogły korzystać z naturalnych dóbr jakimi są czyste lasy, by w czasie leśnych wędrówek mogły dzikie zwierzęta?
Świadomie wybieraj produkty i wspieraj świadomych producentów.
Dla mnie to bardzo ważne.
Dlatego wykorzystuję wszelkie dostępne metody, prowadzę uprawy współrzędne i ściółkowanie do ograniczyć parowanie wody. Dzięki prostym, ale skutecznym rozwiązaniem wyeliminowałam stosowanie sztucznych nawozów i chemicznych odprysków, co pozwala chronić glebę i wody gruntowe przed skażeniem. Tylko do niezbędnych zadań używam maszyn, w ten sposób ograniczam w emisję spalin, a moje pole pozostanie schronieniem dla wielu gatunków zwierząt: owadów, po małe ssaki.

Pracuję na Wyższą Jakość

Wykorzystuję wszystko co oferuje natura, by jak najmniej ingerować w jej naturalne procesy. Uprawy współrzędne to także wyższa jakość plonów zdrowsze warzywa i owoce. Do nawożenia wykorzystuje kompost, wywary i fermentowane wyciągi z roślin.
Czasem potrzeba wrócić do starych i niemalże zapomnianych metod upraw by docenić korzyści z nich płynące.

Kontroluję na Każdym Etapie

Starannie wybieram dostawców nasion, sprawdzam ich jakość, bo to ma wpływ na późniejszą jakość i smak owoców i warzyw. Zdarza się, że warunki atmosferyczne utrudniają uprawy, dlatego szczególnie dokładnie sprawdzam ich kondycję i jakość jeszcze na wczesnym etapie wzrostu.
Natura wyposażona jest potężną broń biologiczną przeciw szkodnikom i chorobom. W pierwszej kolejności staram się zapobiegać pojawieniu się problemów, później odstraszyć, a w ostateczności usunąć.
Wykorzystuję napary, wyciągi z roślin, środki dostępne w kuchni takie jak drożdże i ocet, różnego rodzaju odstraszacze w postaci wiatraczków i gwizdków wietrznych.
Kontrola produkcji przetworów zaczyna się już na etapie zbiorów. Plony przechodzą wstępną weryfikację. Porażone przez choroby i uszkodzone podlegają biodegradacji. Na terenie kuchni zostały opracowane i wdrożone systemy kontroli produkcji żywności: uproszczony system HACCP, Dobra Praktyka Produkcyjna oraz Dobra Praktyka Higieniczna.
Gospodarstwo Przystanek Puszcza jest legalnie działającą manufakturą zarejestrowaną w AMiRR oraz PIS.
Państwowa Inspekcja Sanitarna sprawuje nadzór nad gospodarstwem oraz jakością produkcji na każdym etapie.