0,5kgróżnych mięs (wieprzowina, wołowina, boczek – co akurat jest pod ręką)
1-2sztcebuli
2-3sztliście laurowe
5-6 sztziaren ziela angielskiego
2-3łyżki koncentratu pomidorowegoja używam sos pomidorowy, który sama przygotowuję.
2łyżki smalcu do smażenia
sól, pieprz czrny mielony i ziarnisty do smaku
Instrukcje
Kapusta – podstawa bigosuNa początek przepłukuję kiszoną kapustę – jeśli jest bardzo kwaśna, warto ją trochę odsączyć. Świeżą kapustę szatkuję.
0,5 kg kiszonej kapusty, 1 kg świeżej białej kapusty
Mięso, kiełbasa i cebula – serce potrawyMój mąż zaczyna od smażenia mięsa na smalcu – robi to partiami, żeby wszystko pięknie się zarumieniło. Później na tej samej patelni smaży kiełbasę i cebulę. Czasem dodaje boczek, jeśli akurat mamy go pod ręką.
0,5 kg różnych mięs (wieprzowina, wołowina, boczek – co akurat jest pod ręką), 1-2 szt cebuli, 2 łyżki smalcu do smażenia
Długie gotowanie, czyli sekret smakuWszystkie składniki trafiają do dużego garnka. Dodajemy liście laurowe, ziele angielskie. Na małym ogniu bigos gotuje się kilka godzin, a im dłużej stoi, tym smakuje lepiej.
2-3 szt liście laurowe, 5-6 szt ziaren ziela angielskiego, 2-3 łyżki koncentratu pomidorowego, sól, pieprz czrny mielony i ziarnisty do smaku
Uwagi
Bigos to idealna potrawa na zimowe wieczory. Jest sycący, rozgrzewający i pełen głębokiego smaku. Poza tym można przygotować go więcej i odgrzewać przez kilka dni – co tylko potęguje jego aromat.